
Síran bárnatý je kovová zlúčenina používaná ako kaliaci prostriedok v kozmetike, a to ako v produktoch používaných na čistenie pokožky a vlasov, ktoré sa oplachujú vodou, tak aj v produktoch určených na dlhodobý kontakt s vlasmi a pokožkou, v koncentráciách až do 37 %. V tomto ohľade sa síran bárnatý považuje za bezpečný a nepredstavuje žiadne významné obavy týkajúce sa toxicity.
.jpg)
Síran bárnatý je prirodzene sa vyskytujúca anorganická soľ. Ako kozmetická zložka sa syntetická forma používa na zabránenie nečistôt kyseliny sírovej, ktoré môžu dráždiť pokožku. Slúži na to, aby boli produkty ako krémy a pleťové vody nepriehľadné, ale bežne sa používa aj v nevodných kozmetických produktoch, ako sú rúže, lícenky a maskary, pretože pomáha predlžovať životnosť kozmetických pigmentov.
Síran bárnatý zohráva úlohu pri zlepšovaní kožnej bariéry tým, že zabraňuje strate vody z najvrchnejších vrstiev pokožky.
Pri analýzach bária sa v súlade s medzinárodnými normami všeobecne používa metóda indukčne viazanej plazmy (ICP). Táto metóda určuje, či je bárium prítomné vo vzorke a ak áno, v akej koncentrácii v ppm. Analýzy kovového bária sa vykonávajú na špeciálnu žiadosť.
Naša organizácia, vybavená rozsiahlym technologickým vybavením a vyškoleným a skúseným personálom, používa vo svojich testovacích a analytických procesoch najmodernejšie metódy, pričom dodržiava národné aj medzinárodné normy, ako aj platné právne predpisy . Medzi početnými testami vykonávanými v tomto rozsahu sa ako súčasť elementárnej analýzy poskytuje aj testovanie bária (Ba).
