
Fenoxyetanol je konzervačná zlúčenina používaná v mnohých kozmetických výrobkoch a výrobkoch osobnej starostlivosti. Chemicky je fenoxyetanol známy ako glykoléter, alebo inými slovami, rozpúšťadlo. Je to olejovitá, mierne lepkavá tekutá látka s miernym ružovým zápachom. Dôkazy o tom, či je to bezpečné, sú však trochu zmiešané. Mnoho butikových kozmetických produktov obsahuje fenoxyetanol. Často sa používa ako konzervačný prostriedok alebo stabilizátor pre iné zložky, ktoré by sa inak mohli veľmi rýchlo pokaziť alebo by mohli byť menej účinné. Fenoxyetanol sa používa aj v iných odvetviach vrátane textilného priemyslu.

Na etiketách produktov sa táto zlúčenina bežne označuje ako: fenoxyetanol, etylénglykolmonofenyléter, 2-fenoxyetanol, arosol, fenoxetol, ružový éter, fenoxyetylalkohol alebo beta-hydroxyetylfenyléter.
Fenoxyetanol sa nachádza hlavne ako zložka, ale nie výlučne, v nasledujúcich kozmetických a hygienických výrobkoch: parfum, stavebný základ, lícenka, rúž, mydlá, dezinfekčné prostriedky na ruky, ultrazvukový gél a ďalšie.
Americký úrad pre potraviny a liečivá (FDA) vyhlásil túto zlúčeninu za nebezpečnú pre dojčené deti kvôli obavám z toho, ako ovplyvňuje centrálny nervový systém.
Fenoxyetanol je bezfarebná kvapalina s príjemnou vôňou. Je to glykoléter používaný ako repelent proti hmyzu, antiseptikum, rozpúšťadlo, konzervačný prostriedok a tiež anestetikum. Nachádza sa prirodzene aj synteticky.
Fenoxyetanol má antimikrobiálnu schopnosť a pôsobí ako účinná konzervačná látka vo farmaceutických výrobkoch, kozmetike a lubrikantoch. Stručne povedané, fenoxyetanol je najrozšírenejším a celosvetovo akceptovaným konzervačným prostriedkom vo formuláciách osobnej starostlivosti.
Existujú protichodné údaje o bezpečnosti produktov obsahujúcich fenoxyetanol. Väčšina obáv pochádza z prípadov zlých kožných reakcií a interferencie nervového systému zaznamenaných u dojčiat. FDA v súčasnosti povoľuje túto zložku používať v kozmetike a ako nepriamu potravinovú prísadu. Vo všeobecnosti sa považuje za bezpečný, keď sa aplikuje topicky v koncentráciách 1 percento alebo menej. Európska komisia pre zdravie a bezpečnosť potravín tiež považuje túto chemikáliu za bezpečnú, ak sa používa v kozmetike v koncentrácii 1 percento alebo menej.
Naša organizácia tiež poskytuje služby v oblasti stanovenia fenoxyetanolu so svojím vyškoleným a odborným personálom a pokročilým technologickým vybavením, medzi početnými testovacími, meracími, analytickými a hodnotiacimi štúdiami, ktoré poskytuje pre podniky v rôznych sektoroch.
