
Norma „ISO 16128 Kozmetika – Sprievodcovia technickými definíciami a kritériami pre prírodné a organické kozmetické zložky a výrobky“, ktorú vypracovala Medzinárodná organizácia pre normalizáciu (ISO), sa v podstate skladá z dvoch častí publikovaných pod rovnakým názvom:

Prírodné zložky sú kozmetické zložky získané výlučne z rastlín, zvierat, mikroorganizmov alebo minerálov a sú odvodené z týchto materiálov,
iné postupy prípravy vrátane Príloha k tejto norme obsahuje definíciu rozpúšťadiel a kategórií extraktov získaných pomocou rozpúšťadiel na spracovanie a výrobu zložiek (príloha A). Nasledujúce materiály a materiály z nich získané sa považujú za všeobecnú kategóriu prírodného pôvodu:
Zložky získané z fosílnych palív sú z definície vylúčené.
Prírodné minerálne zlúčeniny sú anorganické látky (t. j. neuhličitanové a uhličitanové soli), ktoré sa prirodzene vyskytujú v zemskej kôre a majú jedinečný chemický vzorec a konzistentný súbor fyzikálnych vlastností (napr. kryštalickú štruktúru, tvrdosť, farby).
Bio zložky sú prírodné zložky pochádzajúce z ekologického poľnohospodárstva alebo z voľne žijúceho zberu v súlade s vnútroštátnymi právnymi predpismi alebo prípadne ekvivalentnými medzinárodnými normami.
Voda sa považuje za prírodnú. Nasledujúce definované typy vody sa však môžu posudzovať odlišne:
Ani norma ISO 16128-1, ani norma ISO 16128-2 sa nezaoberajú komunikáciou o produktoch (napr. tvrdeniami a označovaním), bezpečnosťou ľudí, bezpečnosťou životného prostredia, sociálno-ekonomickými aspektmi (napr. spravodlivým obchodom), vlastnosťami obalových materiálov ani regulačnými požiadavkami platnými pre kozmetiku. Táto norma je založená na norme ISO 16128-1 a vylepšuje ju. Na druhej strane je určená na použitie spolu s normou ISO 16128-1.
Prístup k určovaniu indexov prírodného, prírodného pôvodu, organického a organického pôvodu pre kozmetické zložky je nasledovný: Táto norma sa vzťahuje na zložky ako definované chemické látky alebo živočíšne, minerálne, mikroorganizmy alebo rastlinné materiály (v celku, čiastočne alebo ako extrakt). V prípade zmesi dvoch alebo viacerých zložiek sa príspevok každej zložky berie samostatne.
Keď sa rozpúšťadlo čiastočne odparí, výrobca extraktu môže na určenie indexov extraktu použiť osvedčené postupy v odvetví (napr. meranie prístrojmi, charakterizácia prchavosti rozpúšťadla, publikované hodnoty rýchlosti odparovania). Prístup a odôvodnenie tohto rozhodnutia by mali byť zainteresovaným stranám sprístupnené na požiadanie. Výpočet indexov výťažkov sa riadi pravidlami opísanými v tejto norme. V prípade výpisov sa pri určovaní indexov uplatňujú tieto zásady:
Prirodzený index je hodnota, ktorá udáva, do akej miery kozmetická zložka zodpovedá definícii prírodnej zložky v norme ISO 16128-1. Hodnota sa priraďuje ku každej zložke podľa nasledujúceho pravidla: Prirodzený index = 1: Zložka spĺňa definíciu prirodzenej zložky. Prirodzené indexy zložkovej vody, rekonštitučnej vody, extrakčnej vody a formulačnej vody sa považujú za 1. Prirodzený index = 0: Zložka nespĺňa definíciu prirodzenej zložky. Prirodzený index extraktu sa vypočíta podľa uvedeného vzorca. Napríklad index prirodzenosti extraktov z prírodných zložiek je 1, ak sú použité rozpúšťadlá (vrátane vody) prírodné.
Index prírodného pôvodu je hodnota, ktorá udáva, do akej miery kozmetická zložka spĺňa definície prírodných zložiek, odvodených prírodných zložiek alebo odvodených minerálnych zložiek v norme ISO 16128-1.
Naša organizácia má silný personál, ktorý pozorne sleduje vývoj v oblasti vedy a techniky vo svete a neustále sa zlepšuje. Medzi početnými testovacími, meracími, analytickými a hodnotiacimi štúdiami poskytovanými pre podniky v rôznych odvetviach existujú aj testovacie služby v súlade s normou „ISO 16128 Kozmetika – Sprievodcovia technickými definíciami a kritériami pre prírodné a organické kozmetické zložky a produkty“.
