Stanovenie P-hydroxybenzoátu

Stanovenie P-hydroxybenzoátu

Hydroxybenzoát, tiež známy ako parabény, je antioxidant a antimikrobiálna látka bežne používaná v kozmetických výrobkoch a ako konzervačná látka v balených potravinách a liekoch.

Stanovenie P-hydroxybenzoátu

Táto chemikália, označovaná na etiketách produktov ako parabény, je založená na kyseline para-hydroxybenzoovej a je dostupná v štyroch hlavných formách: metylparabény, propylparabény, etylparabény a butylparabény, ktoré sa najčastejšie používajú v komerčných produktoch. V drahokame sa používajú kombinácie týchto foriem. Parabény sa prirodzene nachádzajú v rastlinných zdrojoch. Napríklad metylparabén sa nachádza v čučoriedkach, kde slúži ako antimikrobiálne činidlo.

Parabény (p-hydroxybenzoát) sú bežné vďaka svojej účinnosti ako konzervačných látok, nízkym výrobným nákladom a dlhodobému bezpečnému používaniu. Predpokladá sa, že je bezpečný na použitie v potravinách. Farmaceutické a kozmetické výrobky používajú parabény ako antimikrobiálne látky.

V skutočnosti sa metyl, etyl, propyl, butyl a heptyl estery p-hydroxybenzoátu nazývajú parabény. Sú to kryštály alebo biele kryštalické prášky bez zápachu a takmer bez farby. Ich rozpustnosť vo vode je nepriamo úmerná dĺžke alkylového reťazca. Hodnota pH antimikrobiálnej aktivity je medzi 3-8. Jeho antimikrobiálne aktivity sú hlavne proti baktériám a hubám. Často sa používajú kombinácie dvoch alebo viacerých parabénov kvôli ich synergickým účinkom.

Existujú varovania o rizikách parabénov. Vychádzajú z malých prípadových štúdií, ktoré sú často neoverené a často tvrdia, že jedna alebo druhá jeho chemická forma je zdraviu nebezpečná.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) vyhlásil parabény za bezpečné na používanie. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dospela k podobnému záveru. Vzhľadom na obavy z ich potenciálu spôsobiť rakovinu boli údaje nedávno preskúmané a neboli zverejnené žiadne dôkazy o škodlivosti spôsobenej používaním parabénov.

Pre normálnu pleť parabény vo všeobecnosti nedráždia. Parabény môžu spôsobiť podráždenie pokožky a kontaktnú dermatitídu u ľudí s alergiou na parabény. Zdá sa, že touto alergiou trpí veľmi malá skupina populácie.

Od 1950. rokov XNUMX. storočia sa parabény používajú v rôznych kozmetických prípravkoch, potravinách a liekoch, poskytujú ochranu proti baktériám, plesniam a iným mikroorganizmom a poskytujú výrobkom dlhšiu trvanlivosť.

Naša organizácia tiež poskytuje služby stanovenia p-hydroxybenzoátu so svojím vyškoleným a odborným personálom a pokročilým technologickým vybavením, medzi početnými testovacími, meracími, analytickými a hodnotiacimi štúdiami, ktoré poskytuje pre podniky v rôznych sektoroch.

WhatsApp