
Karmin to nazwa pigmentu barwnego pozyskiwanego z owadów żyjących na rodzaju kaktusów. Owad ten pochodzi z tropikalnej Ameryki Południowej i Środkowej i wytwarza pigment jako środek odstraszający inne owady. Pigment można uzyskać z ciała i jaj owada. Nadal jest używany jako organiczny środek odstraszający mrówki. Karmin to nazwa pigmentu, prawdziwy kolor to kwas karminowy.
-tayini.jpg)
Nazwa karminu w przemyśle spożywczym to E120, a dodatek ten jest bardzo silnym barwnikiem pochodzenia naturalnego. Dzięki E120 żywność otrzymuje odcień od różowego do fioletowego. W przemyśle spożywczym E120 jest szeroko stosowany w produktach mięsnych. I generalnie produkty z tej kategorii pochodzą ze źródeł zwierzęcych, a charakterystyczny kolor tych pokarmów to różowy lub czerwony.
Jednak nie tylko produkty mięsne, napoje, napoje owocowe i energetyzujące, dżemy, syropy, guma do żucia, ciasta przemysłowe, warzywa w puszkach, lody i żywność, taka jak jogurt truskawkowy czy czerwone owoce zawierają E120.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) uznała ten dodatek za bezpieczny do stosowania w żywności , ale jest on zakazany w krajach Unii Europejskiej.
W badaniach, analizach, pomiarach i badaniach ewaluacyjnych prowadzonych w naszej organizacji przestrzegane są krajowe i międzynarodowe normy oraz obowiązujące przepisy prawne, a wyniki są rzetelne i bezstronne. Badania te opierają się na najnowocześniejszym sprzęcie technologicznym, wyszkolonej i doświadczonej kadrze oraz nowoczesnych metodach. Wśród licznych testów przeprowadzonych w tym kontekście znajdują się również usługi oznaczania karminu (E120) w żywności.
